toggler icon

WANDELETIQUETTE

TERUG NAAR OVERZICHT

114° 50’W 35° 80’N

Begin bij jezelf: Genieten van de natuur is iets wat wij bij Grisport graag doen. Hop, de schoenen aantrekken en het bos, duin, strand, of zelfs de bergen in! Waar we zijn maakt niet uit, wat wel uitmaakt is hoe wij met elkaar én met de natuur omgaan! Wie weet is deze informatie helemaal niet aan jou besteed, maar wist jij dat er universele voorrangsregels zijn voor iedereen die gebruik maakt van paden in de natuur? Niet iedereen heeft kaas gegeten van regels en etiquette, maar zoals een groots zanger ooit zei ‘I’m starting with the man in the mirror’.

Hello…..?
Jezelf een high five geven in het openbaar komt nog minder suf over dan een onbeantwoorde begroeting. Toch is beleefdheid niet de enige reden om elkaar even te begroeten. Voordat je een ander inhaalt of tegemoet loopt is het verstandig om elkaar even op de hoogte stellen van elkaars aanwezigheid. Ga je iemand inhalen? Doe dit dan zoals je het op de fiets of met de auto ook doet: links.

Het achterlaten van troep
Plastic, papier, en andere troep: het is geen moeite om bij je te houden en later in de prullenbak te gooien. Het is jammer om onderweg vuilnis en rotzooi tegen te komen wat door de mens is achtergelaten. Gelukkig zamelen steeds meer wandelaars troep in die zij tegenkomen op wandeling. Ook jij kunt hier eenvoudig aan meedoen door een tas mee te nemen en vuil onderweg in te zamelen. Een nobele actie die zeker applaus verdient, dus bij deze aan alle helden die onze natuur schoonmaken: chapeau!

Het gebaande pad is er om op te blijven
We voelen de vrijheid van de natuur en voeren het graag door in onze acties. Die verbondenheid met de natuur is iets wat wij bij Grisport graag zien en zelf ook voelen in alle aspecten van onze levens. Toch is het in Nederland niet overal toegestaan om zomaar het pad te verlaten, sterker nog, tenzij aangegeven is het in de meeste natuurgebieden verboden.

In andere landen zijn er minder regels omtrent het verlaten van het pad, maar verwacht men wel verantwoordelijkheid van de wandelaars. Kijk uit waar je loopt en verstoor de bosbewoners, plant en dier, niet. Dat is de vuistregel. Ben je in het buitenland en wil je echt het pad verlaten? Doe dat dan voorzichtig en zorg ervoor dat je de omgeving goed kent. De natuur kan erg verraderlijk zijn, en hard vallen is het laatste wat je zou willen op een mooie wandeldag.

Ruiters
Voor de meeste paardenmensen gaat er niets boven een rit door de natuur! Ondanks dat je mag verwachten van ruiters dat zij hun paard onder controle hebben, is het verstandig om ze rustig te benaderen en aan de kant te gaan. Ruiters moeten wandelaars altijd stapvoets passeren en andersom ook. Lijkt een paard nerveus of angstig? Stop en volg de aanwijzingen van de ruiter op, zij kennen hun dier het beste en weten waar deze op reageert. Ben je bang voor paarden? Blijf rustig, maak geen gekke bewegingen, en ga zeker niet rennen.

Sharing is caring
In Nederland zijn we best verwend met onze eigen paden, wandelaars hebben de wandelpaden, fietsers hebben de fietspaden, en ruiters hebben de ruiterpaden. In het buitenland zijn bospaden beschikbaar voor iedereen, daarom zou je elkaar tegen kunnen komen op verschillende momenten. Ook in Nederland kan het soms gebeuren dat je elkaar onverwacht treft. Daarom is het handig om te weten wat je moet doen in welke situatie.

Honden
Op Grisport wandelaars na, zijn honden de allergrootste natuurliefhebbers! Als baasje kan je de standaard etiquette aanhouden: is een andere hond aangelijnd, dan gaat jouw hond ook aan de lijn. Mag je hond ergens niet los? Dan blijft ‘ie aangelijnd. Loslopen is vooral in het buitenland op eigen risico. In veel landen hebben boswachters het recht om drastische maatregelen te nemen wanneer zij een hond achter wild aan zien gaan! Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus weet je niet zeker hoe jouw hond reageert op wild? Laat deze dan aangelijnd en speel op safe.

Mountainbikers
Met name in het buitenland zijn de paden bij uitstek geschikt voor deze daredevils! De meeste mountainbikers remmen af wanneer zij anderen tegenkomen om ongelukken te voorkomen. Zo hoort het natuurlijk ook gewoon. Kom je een mountainbiker tegen? Stap aan de kant zodat de hij of zij niet in z’n geheel hoeft te stoppen of af te stappen. Probeer de verkeersregels te hanteren zoals je ze op de fiets of in de auto zou hanteren: Blijf rechts, passeer links.

Grote grazers
Ondanks dat ze met hun fluffy vacht schattig overkomen, is voorzichtigheid geboden. Voeren en aaien is uit den boze, het blijven wilde dieren die hun eigen eten prima kunnen vinden. Kom je ze tegen? Ga met een ruime bocht om ze heen en laat ze met rust. Vaak is de omheining voorzien van veeroosters dus kunnen ze niet weg. Op sommige plaatsen heb je toegangspoorten wanneer je het gebied binnengaat of verlaat, deze houden de grote grazers binnen hun eigen leefomgeving. Vergeet dus niet om deze poorten achter je te sluiten!

En dan nog tot slot: weet je het niet meer? Of is het overduidelijk dat een gebruiker van hetzelfde pad het even niet meer weet? Adem een paar keer diep in en uit en behandel de ander zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.

114° 50’W 35° 80’N

De wereld
Van Grisport

De Grisport collectie is gesegmenteerd in de werelden van Walking, Hiking, Trekking, Boots, Travel en Active. Elke wereld heeft zijn eigen verhaal en identiteit. We kennen de passies en begrijpen waar het écht om draait tijdens een tocht door de stad, de bossen of de bergen. Zo bieden we niet alleen een high performance product, maar tegelijkertijd ook een schoen die naadloos aansluit bij uw lifestyle.

Over Grisport Zoek verkooppunten
114° 50’W 35° 80’N
high fidelity icon boots

Outdoor

Teramo Mid

De Teramo is nieuwe Hiking schoen in de collectie van Grisport. Het waterdichte Waterproof membraan is tussen de verschillende lagen van de schoen verwerkt en heeft een ademend vermogen.

Bekijk de Hiking collectie
high fidelity icon boots

Outdoor

Siena Low

De Siena Low is een schoen uit de Walking collectie van Grisport. Deze allround wandelschoenen hebben een slank en sportief design.

Bekijk de Walking collectie
high fidelity icon boots

Outdoor

43601

De 43601 is speciaal ontwikkeld om ook in het dagelijks gebruik van topkwaliteit schoeisel te voorzien. De schoen biedt een uniek draagcomfort en is zeer licht in gewicht en helpt om de juiste positie te behouden tijdens het lopen en langdurig staan.

Bekijk de Active collectie
high fidelity icon boots

Outdoor

Anden

Deze stevige allround wandelschoenen hebben een hogere schacht, een goed profiel en bieden extra ondersteuning. De Anden is uitgevoerd met een Vibram zool. Deze staat garant voor een kwalitatief hoogwaardig onderwerk van de schoen. De schoen is waterdicht en ademend.

Bekijk de Trekking collectie
high fidelity icon boots

Outdoor

Viken

De Viken is een nieuw model in de Boots collectie van Grisport. Voor het leven buiten, om het huis en in de natuur is de Viken een sterke laars met de eigenschappen van een wandelschoen.

Bekijk de Boots collectie
114° 50’W 35° 80’N

De ideale wandelschoen voor op reis

Genieten van je vakantie, daar horen fijne schoenen bij. De schoenen uit de Travel collectie van Grisport zijn perfect voor dagelijks gebruik op reis, in de stad of voor een wandeling op licht onverhard terrein. Ze zijn licht en soepel, en bieden toch voldoende comfort voor een actieve dag.

Lees het verhaal

Geen wandeling is hetzelfde: geniet van elk moment

De walking collectie van Grisport biedt een groot aanbod aan lage wandelschoenen. Deze zijn perfect voor een wandeling in het bos of als je samen op pad gaat tijdens een wandelevenement. Ervaar het ultieme draagcomfort.

Lees het verhaal

Stevige laarzen
voor het buitenleven

Grisport heeft de ultieme outdoor laarzen ontwikkeld. Modieus en praktisch tegelijk. Ze zijn perfect voor een dag in de tuin of voor een stevige wandeling in het bos. Sterke laarzen, met de eigenschappen van een wandelschoen.

Lees het verhaal

De natuur verkennen met de juiste wandelschoen

Wijk jij graag af van de gebaande paden? De Hiking schoenen van Grisport zijn het ideale schoeisel voor meerdaagse wandeltochten of wandelingen door de natuur. Ze hebben een hogere schacht en een goed profiel. Een stevige allround wandelschoen voor avontuurlijke wandelaars.

Lees het verhaal

Verken indrukwekkende landschappen met de perfecte bergschoen

Een wandelavontuur in de bergen of een tocht op ruw terrein met zware bepakking? Dan is de Trekking collectie van Grisport de beste keuze. Kies uit een groot aanbod bergschoenen voor dames en heren.

Lees het verhaal

De perfecte schoen
voor dagelijks gebruik

Wil jij de kwaliteit van Grisport ook in het dagelijks leven ervaren? De Active collectie is speciaal ontwikkeld voor dagelijks gebruik. Uniek draagcomfort en modieus tegelijkertijd.

Lees het verhaal

VERKOOPPUNTEN

Bent u op zoek naar een bepaald model of heeft u advies nodig bij het vinden van de juiste wandelschoen? Via de store locater vindt u een Grisport verkooppunt bij u in de buurt.

Zoek verkooppunten
DISTANCE 56 KM. | WALKING TIME 6:34:50 H. | ELEVATION 2.360 M. | DESTINATION UNKNOWN