Naar menu

Kies jouw collectie

Eerste hulp bij: blaren

De zon laat zich steeds vaker zien, de dagen worden langer en er is zo veel te zien in de natuur. De hoogste tijd voor een goede wandeling, natuurlijk met goede wandelschoenen aan. Zelfs als je schoenen goed ingelopen zijn, kan een pijnlijke blaar op je hak je wandelplezier goed verpesten. Niets zo vervelend als nog wat kilometers op de planning hebben, met dat branderige gevoel op je hiel.

Zo ontstaat een blaar

Een blaar ontstaat door wrijving of te veel druk op de huid. Door drukpunten of het bewegen van je voet in de schoen, kan er frictie ontstaan. De perfecte voedingsbodem voor een blaar. Een blaar is simpel gezegd een natuurlijke pleister. Die zorgt dat de beschadigde huid kan herstellen en wordt beschermd tegen een infectie en verdere druk.

De juiste wandelschoenen is stap één in het voorkomen van blaren. Het is belangrijk om hierbij te letten op:

Oh nee, wat nu?

Wat nou als je, ondanks die juiste wandelschoenen, toch te maken krijgt met een blaar? Dan komt het vooral aan op geduld. De blaar herstelt vanzelf. Onder de blaar zal namelijk vanzelf een nieuwe huid gevormd worden. Het is belangrijk om de blaar niet door te prikken, om infecties te voorkomen. Wil je het ongemak wat verminderen? Breng dan een coolpack aan en plak vervolgens een blarenpleister op de blaar. Die pleister functioneert namelijk als een tweede huid, waardoor de druk op de blaar verminderd wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Je weet nu wat je moet doen bij een blaar, maar nog beter: hoe voorkom je ‘m?

Wij hebben vijf handige tips voor je:

1. Zoals we eerder ook al benoemden: draag goedpassende wandelschoenen. Als je voeten stevig (maar niet knellend) in een wandelschoen zitten, voorkom je wrijving.

2. Koop je wandelschoenen altijd later op de dag. Je voeten zwellen namelijk gedurende de dag wat op.

3. Loop je wandelschoenen goed in.

4. Zorg dat je voeten droog blijven. Draag daarbij katoenen sokken, dit materiaal neemt vocht op.

5. Strooi een beetje talk- of voetpoeder op je voeten, sokken en schoenen om schuiven in de schoen te voorkomen. De Grisport Premium schoenen hebben een toplaag met anti-slipstructuur, waardoor de sok niet schuift in de schoen.

Kortom, het is belangrijk om het je voeten zo makkelijk mogelijk te maken. Natuurlijk voorkom je blaren nooit helemaal, maar met dit artikel helpen we je een stuk op weg. Tijd om je wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de natuur (zonder een pijnlijke blaar, natuurlijk)!