Naar menu

Kies jouw collectie

Houd je wandelschoenen in topconditie

stappenplan voor reinigen en impregneren

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon geniet van ontspannende wandelingen in de natuur, één ding is zeker: je wandelschoenen hebben veel te verduren tijdens een wandeling. Zand, takken, een regenbui en modderpaden. Om extra lang plezier te hebben van je schoenen, is het belangrijk te reinigen en impregneren. Hoe je dat doet lees je hier!

Stap 1: Voorbereiding is ’t halve werk

Voordat je begint met schoonmaken, haal je de binnenzolen en veters uit je schoenen. Dit maakt het gemakkelijker om grondig te reinigen en te impregneren.

Stap 2: Zolen in de spotlights

Gebruik een grove borstel om eventuele modder, vuil en steentjes van de zolen te verwijderen. Sommige borstels hebben een harde punt om het vuil goed uit het profiel te krabben. Je kunt hiervoor ook een houtje gebruiken.

Stap 3: Bovenkant en veterhaken schoonmaken

Neem een zachte borstel en maak de bovenkant van je schoenen schoon. Verwijder vuil- en modder. Voor de veterhaken gebruik je het best een doek. Als je schoenen gemaakt zijn van suède of nubuck, dan kun je ook een harde borstel voor de bovenkant gebruiken.

Stap 4: De natte ronde

Maak een spons nat en veeg over de buitenkant van je schoenen. Gebruik geen zeep.

Om het membraan van je schoen te reinigen, giet je lauwwarm water in de schoen, eventueel een druppeltje azijn of afwasmiddel erbij, laat dit ongeveer tien minuten staan. Het membraan kun je vergelijken met hele kleine poriën. Zo klein dat ze geen vocht van buiten naar binnen laten, maar wel transpiratievocht van binnen naar buiten kunnen afvoeren. Met het water en een drupje azijn reinig je de ‘poriën’.

Stap 5: Geduld is een schone zaak

Laat je schoenen op natuurlijke wijze drogen. Plaats ze niet in de buurt van directe hittebronnen zoals verwarming of een kachel, omdat dit het leer kan beschadigen. Het kan enkele uren tot een dag duren voordat je schoenen volledig zijn opgedroogd, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Stop eventueel wat kranten of keukenpapier in de schoenen als je de binnenkant nat gemaakt hebt.

Stap 6: Impregneren voor bescherming

Zodra je schoenen volledig droog zijn, is het tijd om ze te impregneren. Dit beschermt het materiaal tegen vocht en vuil, waardoor je schoenen langer meegaan. Gebruik een impregneerspray of -wax die geschikt is voor jouw type wandelschoenen (leer, suède, stof, etc.). Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig.

Regelmatig reinigen en onderhouden van je wandelschoenen is essentieel om de levensduur te verlengen en prestaties op het juiste niveau te houden. Dus, voordat je weer op avontuur gaat: neem de tijd om voor je schoenen te zorgen.

Met deze eenvoudige stappen ben je goed op weg om je wandelschoenen in topconditie te houden. Veel wandelplezier! 🥾🌿