Naar menu

Kies jouw collectie

Hoe strik je de veters van je wandelschoen?

Lussen maken, doorhalen en aantrekken. Appeltje eitje, denk je wellicht bij het lezen van de titel van deze blog. Het lijkt misschien een onbelangrijke handeling, maar niets is minder waar. Het kan enorm lonen als je de veters van je wandelschoenen goed strikt. Kleine problemen zoals een knellend gevoel op je wreef of tenen, los je makkelijk op met de juiste strikmethode.

Of je nu een lange wandeling gaat maken, of even een blokje om doet, het begint allemaal bij goed gestrikte veters. Zet je voet goed in de schoen. Hiel goed tegen de hak, voet goed op de binnenzool van de schoen. Start dan met van onder naar boven je veters stevig aan te trekken. Trek ze niet te strak en zorg dat de tong van je schoen goed aansluit op je wreef en/of scheenbeen. Pas als alles goed zit, kun je je veters strikken.

Tijdens je wandeling

Het kan zijn dat de veters tijdens je wandeling nog een beetje rekken, zeker als ze nieuw zijn. Onderweg opnieuw strikken is dan geen overbodige luxe. Trek je schoenen tijdens de wandeling niet helemaal uit. Warme voeten kunnen opzetten, waardoor je schoen niet meer lekker zit.

Veterstriktechnieken

Geen enkel paar voeten is hetzelfde. We adviseren bij het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen een paar rondes door de winkel te lopen, of indien mogelijk over een testbaan met helling en diverse ondergronden. Zo voel je de pasvorm, met de juiste veterstriktechniek voorkom je vervolgens knelling bij de tenen of de wreef afhankelijk van de vorm van je voet.

De Koninklijke Nederlandse Wandelbond heeft een handig overzicht met verschillende manieren om je veters in je schoenen te rijgen, om veelvoorkomende kwalen of klachten te voorkomen.

Als je een keuze gemaakt hebt voor jouw geschikte Grisport schoen, of dat nu een hoog- of laag model is, tippen we je onderstaande striktips:

Ondersteboven

Je haalt de veters ‘ondersteboven’ door de veterhaken om zelf te bepalen hoe strak je de veters bij elke set haken trekt. Je kunt op het buigpunt van je voet soms wat extra ruimte gebruiken en bovenaan sluit de schoen goed om je enkel.

Hoe? Vanaf punt 1 kruis je de veters en haal je ze van boven naar onder door veterhaak nummer 2. Herhaal dit bij 3 en 4 zodat je het patroon zoals rechts weergegeven hebt.

Overslaan

De Grisport Premium modellen hebben een goede polstering zodat drukpunten worden voorkomen, toch kan het zijn jouw voeten minder druk kunnen verdragen. Sla dan – waar je de druk op je voet voelt – het kruizen van je veters over, zoals op onderstaande foto.

Checken en inlopen

Heb je een lange wandeltocht in de planning, zorg dan dat je je wandelschoenen goed ingelopen hebt met kortere wandelingen. Zo ervaar je welke striktechniek voor jou geschikt is. Check ook voor vertrek je veters op schade, niets zo vervelend als gebroken veters tijdens je wandeling.