Naar menu

Kies jouw collectie

Persoonlijk wandelschoenadvies voor Corrie: “Ik kies vaak te snel”

Een nieuw paar wandelschoenen aanschaffen doe je meestal niet impulsief. De schoenen zijn vaak een redelijke investering en je wilt dat de schoenen een flink aantal kilometers mee gaan. Goed nadenken over deze keuze is daarom geen overbodige luxe. Maar waar moet je op letten? Diezelfde vraag had Corrie (58) toen haar schoenen aan vervanging toe waren. Om haar te helpen bij het maken van een keuze vroeg zij onze specialisten om een persoonlijk wandelschoenadvies. Wij liepen met haar de belangrijkste vragen door.

Waar wandel je graag?

“Mijn partner en ik houden van lange wandelingen in mooie bosrijke omgevingen. We gaan vaak naar de duinen hier in de buurt of rijden met de auto naar een natuurgebied in Nederland. Onze hond Pyth moet regelmatig uitgelaten worden dus wandelen we ook vaak korte blokjes om. In het weekend gaan we naar het strand en nemen we Pyth mee, dan kan hij daar lekker uitrazen. Als we op vakantie gaan is dit meestal naar Oostenrijk of Scandinavië. We genieten ervan om daar in de bergen te wandelen.”

Wanneer draag je je wandelschoenen?

“Voor lange wandelingen en strandwandelingen met de hond draag ik meestal een laag model wandelschoen. Deze zijn licht en wandelen prettig. Als ik een kort rondje doe met de hond hou ik meestal mijn sneakers aan, maar als het miezert of er ochtenddauw op het gras staat dan zijn wandelschoenen eerste keus. Gewone schoenen worden dan nat en lelijk. Ook als ik weet dat ik Pyth ga laten zwemmen, bijvoorbeeld op het strand, doe ik mijn wandelschoenen aan tegen zand en natte voeten. Mijn hoge wandelschoenen draag ik altijd op wandelvakanties in de bergen en tijdens de wandelvierdaagse. Deze geven mij iets meer ondersteuning bij de enkels.”

Wat vind je belangrijk aan een wandelschoen?

“Een schoen moet voor mij licht in gewicht zijn. Mijn vorige schoenen waren zwaar, en daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik nieuwe schoenen ging zoeken. Het verschil voelde ik meteen! Daarnaast hou ik van een stevige zool die wel wat flexibiliteit heeft. Ik moet stabiel kunnen wandelen over ruw terrein, maar wil ook niet te veel ‘klappen’ op een vlak en hard wandelpad. Dat ervaar ik meestal met een wat stuggere zool. Mijn valkuil is dat ik te snel een keuze maak en er pas na een aantal jaar achter kom wat beter bij mij past. Het is bij een wandelschoen namelijk ook niet zo dat ik elk jaar een nieuw paar koop. Ik doe er wel even mee.”

Nog specifieke wensen qua model of kleur?

“Wat je niet veel ziet, en ik wel mooi vind, is een lichte kleur wandelschoen. Als vrouw draag ik vaak een lichte spijkerbroek en shirt in de zomer en dan steken die zwarte of bruine schoenen erg af. Dat vind ik jammer. Alhoewel ik in de bergen altijd met een hoog model schoen wandel is een laag model voor Nederland prima. Je wandelt hier vaker op vlak terrein dus extra ondersteuning bij m’n enkels is niet nodig. Uitneembare zolen vind ik een prettige bijkomstigheid, zo kan ik de schoenen goed laten drogen en luchten.”

Ons advies

Corrie geeft de voorkeur aan een lichte wandelschoen met een flexibele maar stevige zool. Omdat ze regelmatig naar het strand gaat en het in Nederland regelmatig nat is, is het belangrijk dat de schoen waterdicht is. Het liefst in een lichte kleur, zodat de schoenen niet afsteken bij haar lichte, zomerse outfit. De Walker Low in de kleur Beige past goed bij de wensen van Corrie. De schoen biedt de stabiliteit die Corrie nodig heeft voor de wandelingen in Nederland. Ook is dit model voorzien van een waterdichte kwaliteit voering en een stevige, moderne Vibram Evolution zool. De schoen is duurzaam en zal zeker vele kilometers doorstaan. Zodra Corrie weer een buitenlandse reis in de bergen of een vierdaagse op de planning heeft staan, adviseren we haar eens te kijken naar de nieuwe premium-lijn van Grisport. De Utah Mid uit deze nieuwe collectie is een prachtige halfhoge schoen gemaakt van exclusieve materialen. Het hydro-leer heeft een speciale waterdichte behandeling gehad. Ook biedt deze schoen nog meer comfort en demping en voelt de schoen extra zacht aan.