Naar menu

Kies jouw collectie

In de duinen van Goeree-Overflakkee

In de duinen van Goeree op het voormalig Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wandel je De Koploper, een wandelroute van 10 of 20 kilometer met fantastisch uitzicht over slikken, schorren en kreken.

De Koploper

Bij de uitvoering van de Deltawerken is de Kwade Hoek als enige natuurgebied in Zuid-West Nederland buitendijks gebleven. Dit betekent dat de zee hier nog steeds de baas is! Nergens kun je beter uitwaaien dan op het strand! Langs de vloedlijn zie je drieteenstrandlopers meerennen met de golven. Ook de zeehonden zijn goed vertegenwoordigd; in grote groepen kun je ze op de zandplaten zien rusten.

Let wel op: houd strandpoelen aan je linkerhand. Je loopt anders het risico dat je niet met droge voeten naar de duinrand komt en in de poelen kan een dikke laag modder staan! Verderop klim je via de duin De Kwade Hoek op, daar zie je het begroeide strand met zeekraal en zeeaster. De zeekraalvelden kleuren in het najaar prachtig rood. Ben je na 10 kilometer nog niet uitgewandeld, dan kun je de route vervolgen vanaf de parkeerplaats Kwade Hoek.

Wist je dat?

Hoe verder je loopt, hoe meer struiken je ziet. Dit komt omdat het gebied langzaam overgaat van zout naar zoet.

IN ‘T KORT:

Afstand: 10 of 20 kilometer
Beginpunt: Duinen van Goeree, parkeerplaats Kwade Hoek
Routekleur: Blauwe paaltjes