Naar menu

Kies jouw collectie

Het bezoeken waard: Hanzestad Hattem

Kunst en cultuur, een prachtige omgeving, fijne restaurants én goede overnachtingsmogelijkheden… Heb jij Hanzestad Hattem al eens bezocht? Dit pittoreske stadje leent zich perfect voor een stadswandeling.

De stad

Hattem is een oude Hanzestad aan de noordrand van de Veluwe, Gelderland. De kleine straatjes, oude gebouwen en gezellige restaurants maken deze stad erg populair. Niet alleen de stad is het bezoeken waard, ook de omgeving daaromheen. Hattem ligt aan de IJssel en heeft een kleine haven aan de rand van de stad.

Wat is een Hanzestad? Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit verbond werd gesloten tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door met elkaar samen te werken, probeerden de Hanzesteden hun handel te beschermen en uit te breiden.

Cultuur snuiven

Hattem is klein, maar heeft genoeg activiteiten te bieden die voor zowel jong als oud erg leuk zijn. Zo telt Hattem maar liefst drie musea: het Nederlands Bakkerij Museum, het Anton Pieck Museum en het Voerman Stadsmuseum.

Neem een kijkje in de keuken van het bakkersbestaan, beleef vervlogen tijden in de oude bakkerij en doe mee aan smakelijke bakactiviteiten. Het museum bestaat uit vijf monumenten die met elkaar verbonden zijn door een tunnel onder de straat en verborgen hofjes. Hoe gaaf!

Dit museum is geopend door de Nederlandse regering om het werk van de schilder Anton Pieck te eren. Zijn schilderijen en gereedschappen zijn hier te bewonderen. De hoofdhal heeft alle meesterwerken die door deze kunstenaar zijn geschilderd.

Dit museum is gelegen in twee herenhuizen. Zoals de naam al aangeeft, vind je hier de uitgebreide collectie van Jan Voerman Senior én Junior. De schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s vormen de basis van de unieke collectie beeldende kunst.

Stadswandeling

Naast de musea is Hattem uitermate geschikt voor een stadswandeling, met of zonder kids. Wandel langs de stadsmuur, kom tot rust in de kruidentuin, bewonder de oude gebouwen, struin door de kleine straatjes en stil je dorst op een van de gezellige terrasjes.

PS. Vergeet niet langs Bonbon Atelier A3 te lopen. Deze bonbons zijn te lekker om ze te laten liggen.

Natuurlijk wil je na een mooie stadswandeling ook lekker eten. Enkele tips van de Grisport redactie:

Wist je dat Hattem op slechts 7,5 km van Zwolle ligt? In deze gezellige stad kun je shoppen, terrassen en lekker eten.

Natuurliefhebber

Geniet jij liever van de natuur? Loop het stadje uit en steek het water over. Je komt zo terecht in de uiterwaarden van Hattem. De uitgestrekte weilanden en vele vogels laten je even de tijd vergeten. Naast de uitgestrekte weilanden heeft Hattem ook een bosrijke omgeving. Het bos bij landgoed Molecaten is zeker het bezoeken waard. Kom tot rust en geniet van o.a. de uitgegraven sprengen en de Jozef en Maria berk.

Heb jij Hattem al eens bezocht? Deel jouw foto op Instagram of Facebook en tag @grisport_nl. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen.