Naar menu

Kies jouw collectie

Jutten bij de slufter op Texel

Wachtend op de veerpont bij Den Helder, kriebelt direct het vakantiegevoel. Maak er gerust een lang weekend Texel van, want deze wandeling toont slechts een klein stukje van Nederlands grootste Waddeneiland.

JUTTEN BIJ DE SLUFTER

We nemen de bus naar De Koog. Vanuit het gezellige centrum lopen we richting de reddingsbrigade en komen we al snel via het schelpenpad op het strand. Dit strand doet niet onder voor menig tropisch strand. Oké, de palmbomen met je er zelf bij denken, maar het is een schitterend strand mét wit zand. Even verderop klimmen we de duinovergang op en bij de uitkijkduin volgen we de gele route van Staatsbosbeheer. Absoluut hoogtepunt van deze afwisselende bos-, strand-, duin- en cultuurlandschapswandeling is de Sluftervallei. Het is de enige plek in Nederland waar de zee het land binnenstroomt en staat in open verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt de zee de vlakte binnen. Met laag water pak je de graspaadjes langs de kreken tot aan de kustlijn. Het kan zijn dat je even de schoenen uit moet doen om de zijkreekjes over te steken.

Via de lange trap komen we bij de horeca-gelegenheid en vervolgen we onze weg naar de natuur- en beeldentuin van Texel. In deze tuin is de liefde voor de natuur op alle fronten terug te vinden, op de borden lees je boeiende verhalen over alles dat er groeit en bloeit. We sluiten de wandeling met een voldaan gevoel af, een heerlijke mini-vakantie in eigen land.

Wist je dat?

Bij de Slufter de aanleg van een polder mislukte? De dijk brak en nu stroomt de zee tweemaal per dag de vlakte binnen.

IN ‘T KORT:

Afstand: 17 km
Beginpunt: Bushalte Dorpsstraat De Koog
Route: De Sluftervallei