Naar menu

Kies jouw collectie

Kootwijkerzand: Voor ieder wat wils, met een scherp randje

Architectuurliefhebbers, geschiedenis-”nerds” en natuurliefhebbers opgelet! Wat voor liefhebber je ook bent: hier kun je je hart ophalen aan al het moois wat ons land aan natuur te bieden heeft. Omdat het op sommige punten een kuitenbijter is, beginnen en eindigen we deze wandeling bij Gasterij ‘t Hilletje. Hier vind je na de wandeling (evt. met de voeten in de lucht) een welverdiend rustmoment.

Vanaf ‘t Hilletje ga je naar de Duinweg het bos in. De paden op, de lanen in: je bent nu écht onderweg! Eenmaal op het kruispunt sla je rechtsaf, straks zie je Radio Kootwijk al opdoemen in de verte. Dit monumentale gebouw uit 1917 is onmogelijk te missen, het werd gebruikt als zendmast voor het toenmalig Nederlands-Indië. Heb je de architectuur in je opgenomen? Mooi! Dan kan je de route vervolgen via de Radioweg.

Volg het pad langs het gebouw het bos in, deze volg je tot aan de Asselseweg. Ga nu links achter de manege langs naar de Nieuw Milligenseweg. Ook deze steken we over waarna je links de Boveneindseweg in loopt voor een pittig stuk rechtdoor. Eenmaal voorbij de Kootwijkerdijk rechtdoor pak je het eerste pad naar links. Je bent er bijna! Op de Heetweg sla je linksaf richting de dorpskern en daar is het dan: je eindpunt, dat lekkere drankje heb je nu echt wel verdiend!

Wist je dat?

Toen de Fransen in 1672 Nederland binnenvielen, zij volgens bronnen het tussen de hoge bomen verscholen dorp Kootwijk nooit hebben kunnen vinden?

IN ‘T KORT:

Afstand: 14 kilometer
Beginpunt: Gasterij ‘t Hilletje, De Brink 5, 3775 KP Kootwijk
Route: Niet gemarkeerd