Naar menu

Kies jouw collectie

Met één voet over de grens

Fort Sint Pieter diende in de 18e eeuw als verdediging van de stad Maastricht

Heuvel op, heuvel af, door de Parel van de Maas. De Sint Pietersberg NS route geeft een mooie mix van natuur en stad. De Maas, het centrum en fort Sint Pieter. Met een prachtig uitzicht over de stad en het Limburgse Heuvellandschap, volgen we deze route in en om Maastricht.

Terug in de tijd met Sint Pieter

In het oude station van Maastricht kijk je je ogen uit. Het interieur is meer dan een eeuw oud, maar is vrijwel in zijn originele vorm bewaard gebleven. De stad staat bol van de diverse basilieken en kerken en heeft een enorm rijke historie. De St. Servaasbrug uit 1280 ligt iets ten noorden van de plek waar al in de romeinse tijd een houten brug over de Mass heeft gelegen.

Het imposante Fort Sint Pieter dateert uit het begin van de 18e eeuw, het diende als verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. De helling die je hiervoor hebt moeten beklimmen zeggen het al: welkom in Zuid Limburg. Maar laat je niet foppen, de Sint Pietersberg is eigenlijk geen berg, maar een plateau dat is uitgesneden door de Maas.

Het oversteken van de grens maakt de route extra aantrekkelijk, ook in bourgondisch opzicht. Je kunt onderweg een echt Belgisch biertje drinken uit de tap of een Vlaams frietje eten bij het frietkot.

Wist je dat?

De Sint Pietersberg helemaal geen berg is? Het is een plateau dat door de Maas is uitgesneden.

IN ‘T KORT:

Afstand: 9 of 14 km
Beginpunt: Station Maastricht
Route: NS-wandeling Der Sint Pietersberg