Naar menu

Kies jouw collectie

Must do: herfstwandelingen!

Je ziet de bladeren verkleuren, je ruikt de regen en je voelt een frisse wind: de herfst! Bij Grisport beginnen we direct te jubelen als we de herfst zien naderen, er is zo veel moois te zien tijdens je wandeling in het najaar.

De dagen worden korter, maar de beweging die je tijdens het wandelen maakt zorgt voor extra energie. Ook maakt je lichaam vitamine D aan van het daglicht. Je wordt er fitter én vrolijker van. Zorg wel dat je de juiste wandelschoenen en kleding draagt, in dit artikel geven we je daar tips voor.

Paddenstoelenroutes

Zeg je herfst, dan zeg je paddenstoelen. Er zijn talloze soorten paddenstoelen, ken jij bijvoorbeeld het zwavelkopje en de aardster? En wist je dat wij alleen de vruchtlichamen van deze herfstige organismen zien? De anders onzichtbare schimmeldraden vormen paddenstoelen en verspreiden zich via sporen. De omstandigheden in de herfst zijn ideaal voor paddenstoelen. Lekker vochtig en warm, het perfecte moment om zich voort te planten. Er is nog zo veel over te leren!

Verbaas je tijdens je wandeling over de diversiteit aan kleuren, van knaloranje – het kleverig koraalzwammetje, tot rood met witte stippen – de welbekende vliegenzwam. Bovendien staan er vaak veel paddenstoelen langs wandel- en fietspaden, doordat de sporen via mensen en dieren verspreid worden.

De IVN en en Wandelbond (KWBN) organiseren jaarlijks in de herfst paddenstoelenwandeltochten. Zo leer je -op een verantwoorde manier- speuren naar die wonderlijke paddenstoelen.

Kastanjes en eikels

De groene bladeren aan de bomen verkleuren en binnen de kortste keren vallen ze als confetti van de bomen. De herfst is een feest voor je oog. Ook de gevallen kastanjes en eikels dragen bij aan het echte najaarsgevoel.

Tijdens je wandelingen kom je ze overal tegen: beukennootjes, kastanjes en eikels. De laatste jaren laten de bomen steeds eerder hun vruchten vallen, vanwege de eerdere droogte -en algemeen de klimaatverandering- is dit hun overlevingsstrategie: zo veel mogelijk voortplanten. Bekijk ook eens hoe vol de bomen hangen met hun vruchten!

En als je dan weer thuiskomt na een stevige wandeling, smaakt die kop koffie of warme choco extra lekker. Knus op de bank met een boek op schoot, of plan alvast je volgende herfstige wandeling.