Naar menu

Kies jouw collectie

Op de Veluwe

Trek je windjack maar aan, we gaan een stevige wandeling tegemoet over heide en zandvlaktes en door het bos. De liefhebber beklimt bij het Veluwetransferium eerst de uitkijktoren voor het uitzicht op de Veluwe. Maar let op, je hebt nog 20 kilometers voor de boeg. Dus, snel op pad, eerst door het Willemsbos. Met wat geluk kruist een ree, hert of wild zwijn je pad.

De Hierdense Poort

De uitgestrektheid van zandverstuiving het Hulshorsterzand is indrukwekkend. Wist je dat de temperatuurverschillen hier tussen dag en nacht kunnen oplopen tot wel 40 graden?! Planten en dieren die op weinig andere plekken in Nederland nog voorkomen, voelen zich hier goed thuis.

Het gebied waar je vervolgens doorheen loopt, maakt deel uit van de ‘Hierdense Poort’. De komende jaren zal hier een groot, aaneengesloten natuurgebied ontstaan tussen de Veluwe en de Randmeren. Er worden acht groene poorten ingericht, waarvan de Hierdense Poort er één is. Flora en fauna zullen dankzij deze groene verbinding beter gedijen. In het oude centrum van Harderwijk kom je ogen te kort: de 14de-eeuwse Vischpoort, het voormalig raadhuis, de Markt, stadspark De Hortus. Grote kans dat je nog eens terugkomt om deze gezellige stad beter te leren kennen.

Wist je dat?

De Hierdense Poort is onderdeel van de Veluwse groene zones voor het herstellen van flora en fauna in dit gebied.

IN ‘T KORT:

Afstand: 10, 12 of 20 km
Beginpunt: Station Nunspeet
Route: NS-wandeling Hierdense Poort