Naar menu

Kies jouw collectie

Romeinse Limespad

Historie te over tijdens deze tweeduizend jaar oude wandelroute. Rond de start van de jaartelling bouwden de Romeinen namelijk ten zuiden van de Rijn een weg, de Limes – het Romeinse woord voor grens. We lopen de eerste etappe van deze in totaal 275 kilometer lange wandelroute.

HET GRENSVERLEDEN VAN DE ROMEINEN LANGS DE RIJNEN

We lopen de eerste etappe van deze in totaal 275 kilometer lange wandelroute. Door de in het veld wit-rode pijltjes en paaltjes te volgen, lopen we ontspannen van Katwijk aan Zee naar Leidsche Hout. De geschiedenisles begint: de Limes verbond tientallen forten en wachttorens waarmee de Romeinen zich beschermden tegen invallen van de barbaren uit het noorden – de Germanen. Bij de start van de route staat het bronzen kunstwerk Brittenburg die de relatie tussen Katwijk en de grens van het Romeinse rijk aanduidt.

Wist je dat?
  • Voor wie geïnteresseerd is in historie; dit een must-walk route is!
  • Deze route werd in 2019 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar vanwege het originele thema en de uitstekende bewegwijzering.

Onderweg komen we diverse informatieborden tegen met de rijke historie beschreven. Voor wie geïnteresseerd is in historie; een must-walk route!

Deze route werd in 2019 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar vanwege het originele thema en de uitstekende bewegwijzering. Bovendien is de route het grootste archeologische monument van Nederland. Aan de kust in Katwijk was de Romeinse limesvesting Brittenburg. Na de boulevard en de binnenstad van Katwijk lopen we door de Vlaggeduinen op bijna 40 meter boven de zeespiegel. Een uitstekend uitkijkpunt, zowel in de Romeinse tijd als nu!

Verderop, langs de oevers van de Oude Rijn werd de grens tussen het Romeinse en Germaanse rijk met grensforten bewaakt. Hoewel hier in de tijd van de Romeinen uitgestrekte gebieden waren, zien we nu dat de Limes van Katwijk naar Leiden voornamelijk bebouwd is. Richting het Bos van Bosman in Leiden komen we terug in de rust. Rond de Middeleeuwen stond op deze plek het kasteel Paddenpoel. Het bos ligt aan de rand van het centrum van Leiden, maar we verkeren ons in een oase van rust.

Voor de volledige wandeling over het Limespad kun je op wandelnet.nl/limes gratis de kaart downloaden


Uitgelichte schoenen voor vlakke routes