Naar menu

Kies jouw collectie

Vlonderpaden: een echte hype

Wandelen kan overal en elke omgeving heeft zijn eigen charme. Iedereen doet wel eens een rondje bos, waait lekker uit op het strand of verkent de stad tijdens een wandelingetje. Heb jij wel eens over een vlonderpad gewandeld? Zelfs de kwetsbare gebieden kun je door deze plankenpaden bewonderen. In dit artikel laten wij je onze favoriete vlonderpaden zien.

Een vlonderpad is een (vaak) verhoogd wandelpad dat door een drassig of kwetsbaar gebied loopt. Je herkent ze aan de houten planken. De paden zijn meestal gemaakt van hout, maar vlonderpaden van kunststof of metaal kom je af en toe ook tegen. Wist je dat je in Nederland erg veel mooie vlonderpaden te vinden zijn?

Vlonderpad bij Kasteel Twickel

De wandelroute in het Overijsselse Delden is ongeveer negen kilometer. De wandelroute leidt je door bos- en weidegebied, akkers en natuurlijk het vlonderpad. De route loop je tegen de klok in, zodat de bewegwijzering goed zichtbaar is.

De wandelroute is ook erg leuk om met kids te wandelen. Na de avontuurlijke route kun je wat drinken bij Restaurant Het Hoogspel. Zijn de kids nog niet moe? Ze kunnen zich in de speeltuin van het restaurant verder uitleven.  

Vlonderpad bij De Groote Peel

De Groote Peel is een natuurgebied dat precies op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt. Voor de echte vogelaar is dit natuurgebied een absolute aanrader. Het is namelijk een ontzettend vogelrijk gebied en in oktober en november spot je er soms zelfs een kraanvogel, gaaf! Tijdens deze wandeling loop je over vlonderpaden en knuppelbruggen. Een korte wandeling: iets langer dan drie kilometer.

Vlonderpad bij de Kiekkaaste

De kiekkaaste zegt het eigenlijk al: ‘Kijkkast’. Het natuurgebied in Groningen, vlakbij de Duitse grens, doet zijn naam eer aan. Je vindt hier namelijk de enige vogelkijkhut in Nederland die zich buiten de dijken bevindt. Om bij deze ‘Kiekkaaste’ te komen, wandel je ongeveer een kwartiertje, deels over het vlonderpad. Zout en zoet water komen hier bij elkaar, wat zorgt voor een erg bijzonder landschap. Vind jij het leuk om dieren te spotten tijdens je wandeling? In dit gebied kun je zomaar verschillende vogels, zeehonden en zelfs bruinvissen tegenkomen! 

Wil jij meer weten over dit bijzondere vlonderpad? Waanzinnige wereld schreef over hun ervaring bij de Kiekkaaste.

Vlonderpad bij Landgoed Tongeren

Voor de wandelaars in het midden van ons land: Landgoed Tongeren is zeker het bezoeken waard. Landgoed Tongeren ligt in het Gelderse Epe waar de Veluwe en het Wisselse Veen aan elkaar grenzen. Drie wandelroutes lopen door dit unieke natuurgebied:

De wandelroutes worden afgewisseld met bossen en heidevelden én drassige gronden. Over de drassige grond loopt het prachtige vlonderpad. Houd je ogen goed open, want wie weet spot jij in de verte wel wilde zwijnen en herten.