Naar menu

Kies jouw collectie

Zonnende zandhagedissen in Noordwijk

Voor een zomerse wandeling reizen we af naar het westen van Nederland, bij Noordwijk trekken we de wandelschoenen aan. We worden verwelkomd door de kleurrijke bloeiende bollenvelden. De meeste velden zijn de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd door het afgraven van duingronden.

ZANDHAGEDISROUTE

Bij het bollenveld van Paridon gebeurde in 2015 het omgekeerde: het veld werd teruggegeven aan de natuur en daar namen planten en dieren al snel gebruik van. Zo zijn er meer delen teruggegeven aan de natuur, zoals de beek en een aantal paddenpoelen, door het Zuid-Hollands Landschap gegraven om de natuurwaarden van het gebied te verhogen.

Kleurrijke vlinders fladderen boven de bloemenweelde als we verder lopen naar natuurgebied Langeveld. We lopen hier de Amsterdamse Waterleidingduinen in, waar het drinkwater voor Amsterdam wordt gewonnen. Het pad klimt en daalt langs groene valleien en zandige toppen. Grootste kans op een zonnende zandhagedis heb je aan de rand van de droge zandplekken, dicht bij de beschutting van planten of struiken. Neem gerust zelf ook even de tijd om van de zonnestralen te genieten.

Het is heerlijk om aan het eind van deze route nog een stukje van het naaldbos mee te pakken.

Wist je dat?

Nationaal Park Hollandse Duinen is zo’n 43 km lang en 8,5 km breed.

IN ‘T KORT:

Afstand: 8 km
Beginpunt: Paddenstoel 21774, tegenover Stayokay Noordwijk
Route: Zandhagedisroute