Naar menu

Kies jouw collectie

Categorieën wandelschoenen: hoe kies je de juiste categorie?

Tijdens je zoektocht naar de juiste wandelschoen, kom je er waarschijnlijk al snel achter dat wandelschoenen in verschillende categorieën worden ingedeeld. Ben je een ervaren wandelaar, dan weet je vast welk type schoen bij jouw voet en wandelingen past. Ben je nog niet zo ervaren? Dan helpen deze categorieën je op weg naar de juiste wandelschoen. Bij elke schoen op onze website staat de categorie waar de schoen in valt weergegeven.

ABC-indeling

Het gebied waar je wandelt, bepaalt welk type wandelschoen je nodig hebt. De ABC-indeling kijkt naar het gebied en het soort ondergrond.  

Categorie A

Wandelschoenen in de A-categorie zijn laag, soepel en licht. Ze zijn geschikt voor verhard of licht onverhard terrein. De schoenen uit deze categorie zijn bijvoorbeeld geschikt voor evenementen zoals de vierdaagse, ideaal tijdens een stedentrip of voor een wandeling in het bos of over het strand.

Categorie A/B

Wandelschoenen in de A/B-categorie zijn goede allround wandelschoenen. Door de gemiddelde hoogte bieden ze voldoende steun en stabiliteit voor onverharde of ongelijke ondergronden. Het zijn zowel geschikte wandel- als bergschoenen. De zool is nog voldoende soepel, waardoor ze ook voor wandelingen in Nederland geschikt zijn.

Grisport’s tip: Wandel je in zowel binnen- als buitenland en op verharde als onverharde paden? Dan is een A/B schoen een goede allround wandelschoen.

Categorie B

Wandelschoenen in de B-categorie zijn hoge wandelschoenen geschikt voor bergtochten of wandelingen met bepakking. De schoenen hebben een meer technische constructie voor de juiste stabiliteit en steun. De zolen zijn ontwikkeld om voldoende demping te bieden en schokken op te vangen.

Categorie C

Wandelschoenen in de C-categorie zijn stug om de juiste ondersteuning te bieden in de toppen van de bergen of in ruige gebieden zoals rotsen of gletsjers. De schacht van de schoen is nog een stukje hoger voor voldoende stabiliteit en steun. Heb je stijgijzers nodig tijdens je tocht, dan heb je zeker een schoen uit deze categorie nodig.

Grisport’s tip: Beklim jij de hoogste bergtoppen of zijn rotsen en gletsjers jouw uitdaging? Kies dan voor een categorie C schoen.

Wat is jouw wandelwereld?

De schoenencollectie van Grisport is verdeeld in verschillende werelden. Hiermee maken we inzichtelijk welke wandelschoen past bij jouw type wandelingen. Want elke wandelaar heeft zijn eigen verhaal, voorkeuren en lifestyle. Per wereld geven we aan welke categorie van de ABC-indeling erbij aansluit.

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste wandelschoen? Kijk dan in onze store locator voor een verkooppunt bij jou in de buurt.