Naar menu

Kies jouw collectie

Wandelschoenen schoonmaken: voorbereiden, voeden en impregneren

Om langer van je wandelschoenen te genieten is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Voor het schoonmaken is het goed om de tijd te nemen en zorgvuldig te werk te gaan. Start met het verwijderen van de schoenveters, want vuil blijft vaak rondom de veterhaken zitten. Haal ook de losse inlegzool uit de schoen om eventueel zand of ander vuil uit de schoen te verwijderen.

Voorbereiding

Gebruik voor het schoonmaken van het binnenwerk van de schoen een zachte borstel en lauwwarm water met groene zeep. Dit vermindert luchtjes en helpt om het ademende vermogen van de schoen te herstellen. Gebruik ook voor het schoonmaken van het buitenwerk van de schoen de zachte borstel, maar lauwwarm water zónder zeep. Voor suède of nubuck leer zijn er speciale goms verkrijgbaar om de schoenen te reinigen.

Het binnenwerk van de schoen droogt sneller als de losse inlegzool uit de schoen wordt gehaald.

Laat de wandelschoenen vervolgens drogen in een ruimte met een constante temperatuur en voldoende verse lucht. Laat ze niet drogen in direct zonlicht of bij een warmtebron zoals de verwarming of in de badkamer. Als het leer te snel droogt, kan het barsten door uitdroging. Gebruikt u wandelschoenen af en toe, ook dan is het goed ze enkele keren per jaar te controleren op bijvoorbeeld uitdroging en indien nodig het leer te verzorgen.

Voelt het leer van de wandelschoenen ruw aan? Dan is het tijd om ze te voeden. Het inspuiten van wandelschoenen beschermt schoenen tegen vuil en water, maar voedt ze nog niet.

Het voeden van de wandelschoenen

Na het schoonmaken en drogen van de wandelschoen kan het leer gevoed worden. Hierna volgt een overzicht voor het behandelen van de meest voorkomende leersoorten van Grisport. Gebruik niet te vaak en te veel onderhoudsproducten, zodat het leer kan blijven ademen en de schoen zijn bedoelde steun behoudt.

Gevet leer

Verzorg wandelschoenen die gemaakt zijn van gevet leer met een crème of wax, wrijf dit zachtjes in het leer.Gebruik geen olie of leervet. Dit verstopt het leer en maakt het té soepel, waardoor de schoen z’n steun en het ademende vermogen verliest.

Nubuck leer

Nubuck is glad leer dat aan de bovenkant licht geschuurd is. Verzorg wandelschoenen die gemaakt zijn van nubuck met een crème of wax, wrijf dit zachtjes in het leer. Hierdoor gaat een Nubuck schoen van kleur veranderen, in de meeste gevallen wordt de schoen donkerder. Een speciaal onderhoudsmiddel voor nubuck leer voorkomt kleurverschil, dit zijn vaak lotions of sprays.

Suède leer

Suède is de binnenzijde van leer en heeft een zachter uiterlijk. Verzorg wandelschoenen die gemaakt zijn van suède met een crème of wax, wrijf dit zachtjes in het leer. Hierdoor gaat de schoen wel van kleur veranderen, in de meeste gevallen wordt de schoen donkerder. Een speciaal onderhoudsmiddel voor nubuck leer voorkomt kleurverschil, dit zijn vaak lotions of sprays.

Geolied leer

Verzorg wandelschoenen die gemaakt zijn van geolied leer met een crème of wax, wrijf dit zachtjes in het leer. Gebruik geen olie of leervet, dit maakt het leer te zacht en soepel en het verliest daardoor de steun en het ademend vermogen.

Impregneren

De laatste stap is het gebruik van een water- en vuilafstotende impregneerspray. Kies een spray die bedoeld is voor het materiaal waarvan uw schoenen gemaakt zijn. Gebruik de spray pas nadat het verzorgingsproduct goed is ingetrokken.

Trekken water- of regendruppels direct in het leer en liggen ze niet meer op de schoen? Dan is het tijd om wandelschoenen te impregneren. Impregneersprays werken na 24 uur, spray dus minstens een dag voor vertrek.

Bewaar de wandelschoenen vervolgens op een donkere, droge en goed geventileerde plek om het leer en de rubberen zool in goede conditie te houden.

Meer weten over de verschillende voeringen die wij in onze wandelschoenen gebruiken? Lees het in het artikel Gritex, Spo-tex en Waterproof.