Naar menu

Kies jouw collectie

Wandelschoenen: waterdicht vs. waterafstotend

Het membraan en de voering van een wandelschoen zorgen voor een goed comfort voor de voet. Zo houdt het de voeten droog bij verschillende weersomstandigheden, maar ook bij transpiratievocht dat ontstaat door het bewegen.

Waterdicht versus waterafstotend

Waterafstotend wil zeggen dat er gedurende een korte periode geen water naar binnen dringt. Even door de regen lopen zal niet direct een probleem opleveren, langere tijd in natte omstandigheden wel. Waterdicht wil zeggen dat er gedurende een langere periode geen (vloeibaar) water naar binnen komt.

Membranen

In wandelschoenen worden membranen toegepast, maar wat is een membraan? Het is een dun laagje materiaal dat tussen de verschillende lagen van een wandelschoen wordt verwerkt om schoenen waterdicht, waterafstotend en ademend te maken. Deze technologie houdt vloeibaar water (bijvoorbeeld regen) tegen, maar laat waterdamp (zoals transpiratie) passeren. Dat laatste noemen we ademend vermogen.

Wist je dat: Wandelen door nat gras zorgt er soms toch voor dat je natte sokken krijgt.. De dauwdruppels op het gras hebben namelijk een dichtheid gelijk aan waterdamp, waardoor het water door het membraan de schoen kan doordringen.

In de Grisport collectie wordt gebruik gemaakt van drie soorten membranen: GriTex, Spo-Tex en het Waterproof membraan. Hieronder staan de eigenschappen per membraan.