Naar menu

Kies jouw collectie

Gratis en gezond: Wandelen!

Door de hedendaagse techniek zitten we te veel; op kantoor, voor de tv, achter de computer, op de bank… zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit alles maakt het nóg belangrijker om je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Wandelen kan altijd en overal, dus ook als je middenin een woonwijk of stad woont en de echte natuur ver te zoeken is. In dit artikel vertellen we je graag meer over waarom wandelen zo belangrijk voor je gezondheid is en wat je kunt doen om nog meer uit je wandeling te halen.

Wandel jezelf fit

Wandelen is een perfecte activiteit voor iedereen die gezond wil blijven. Het verbetert niet alleen je conditie en vetverbranding, maar ook je zuurstofopname en andere belangrijke lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld je spijsvertering. Daarnaast werkt het preventief: het is bewezen dat mensen die vaak wandelen minder vaak de huisarts bezoeken. Tijdens het wandelen zorg je ervoor dat het aantal witte bloedcellen toeneemt. Deze zorgen op hun beurt weer voor extra bescherming tegen infecties en andere mogelijke indringers van buitenaf waar je niet op zit te wachten.

Fit in je hoofd met wandelen

Nu we weten waarom wandelen zo goed is voor je lichaam, is het tijd om te kijken naar de andere voordelen. Misschien nog wel beter dan de effecten op je lichaam, zijn de effecten die wandelen heeft voor je mentale gemoedstoestand. Door te wandelen beïnvloed je de hersenactiviteit: de verbinding tussen de hersendelen wordt optimaal en er worden nieuwe hersencellen aangemaakt. Dit draagt weer bij aan de gevolgen op lange termijn, de kans op Alzheimer en dementie wordt namelijk kleiner bij veel wandelen.

Enkele feiten over wandelen

De voordelen van wandelen spreken voor zich: het is gewoon goed voor je! Als je liever niet alleen de deur uit kan je ook gewoon een kennis of vriend(in) vragen om met je mee te gaan. Heb je evengoed nog een klein duwtje in de rug nodig? Dan hebben we hieronder enkele feiten over de effecten van wandelen voor je op een rijtje gezet:

Wandelen…

Buitenlucht voor je brein

Wandelen vermindert stress; je ademt de frisse buitenlucht in en ziet om je heen al het groen wat de natuur ons te bieden heeft. Heel even ben je helemaal één met de elementen en kan je alles uit het dagelijkse leven van je afzetten. Daarnaast maak je door veel buiten te zijn in natuurlijk dag- en zonlicht meer vitamine D aan. Deze vitamine is essentieel voor een gezond stel hersenen.

Als laatste draagt wandelen bij aan het verzachten van symptomen bij meerdere psychische klachten zoals depressie en angststoornissen, dit komt omdat je lichaam tijdens het wandelen meer endorfine aanmaakt.