Naar menu

Kies jouw collectie

Ontdek de natuur met het hele gezin

Wandelen, dat doe je het liefst met het hele gezin. Als ouder geniet je van de rust en de prachtige landschappen. Maar geldt dit ook voor de kids? Die kleine voetjes moeten namelijk flink werken om jou bij te benen. Om het wandelen voor het hele gezin een groot succes te maken, hebben wij een aantal adviezen voor je opgesomd!

Bijna alle wandelgebieden hebben speciale kinderroutes. Ontdek de kabouterpaden en laat de kids op speelse wijze kennismaken met de dieren en de bomen in het bos. Of zoek een route langs een uitkijktoren, speelplaats of hertenkamp. Maak hier tijd voor een picknick en samen hebben jullie ongetwijfeld plezier.

Grisport’s tip: 
Zoek naar de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. Met leuke opdrachten, liedjes en eenkleurplaat is de kabouterroute van Beek-Ubbergen echt de moeite waard.

Een ezeltastische dag

Een wandeling om nooit meer te vergeten is een tocht met een ezel. Kinderen vinden dit geweldig. Ze ontmoeten een nieuw vriendje waarmee ze de hele dag mogen knuffelen. Wandelen met een ezel is een wisselwerking tussen mens en dier. Op die manier is wandelen absoluut niet saai. Deze trouwe dieren lopen op een rustig tempo en dragen naast bagage ook kleine kinderen als deze moe zijn. Ongemerkt loop je op die manier een lange tocht mét kinderen.

Praktische tips: 
Houd voor kleine kinderen een maximale afstand van 5 kilometer aan. De allerkleinsten voelen zich heerlijk in een draagzak. Zorg voor goede zonbescherming en voldoende drinken op een warme dag. Kinderen willen onderweg graag weten hoe ver het nog is, betrek ze daarom bij de route en maak bijvoorbeeld een spelletje van het vinden van de routemarkering.

Geocaching of spoorzoeken

Kinderen zijn dol op avontuur. Een leuke manier om dit toe te passen tijdens een wandeling is geocaching. Via gps-coördinaten ga je samen met de kids op zoek naar schatten. Dit kan bij jullie in de buurt, want alleen al in Nederland zijn er meer dan 10.000 schatten verstopt. Het is ook mogelijk om een stukje educatie toe te voegen aan de wandeling. Ga bijvoorbeeld samen spoorzoeken met de app van Staatsbosbeheer.

Grisport’s tip: 
Kijk op geocaching.com en zoek naar de schat in jullie buurt
of download de app van Staatsbosheer en word een echte sporenkenner.