Voorbereiden op een wandelevenement
Meedoen met een wandelevenement, waar moet je aan denken? Van grote evenementen tot kleine evenementen ongeacht de afstand van de wandeltocht: een goede voorbereiding is het halve werk. Genieten van de wandeltocht waar je je voor in hebt geschreven moet voorop staan, wij helpen je graag dat doel te bereiken door middel van de volgende tips.
De inschrijving
Denk eraan dat je je op tijd inschrijft! Veel evenementen hanteren een sluitingsdatum ver voor de dag van het evenement. Dus let er goed op dat je deze datum in je agenda noteert als je je niet meteen inschrijft. Veel te vaak komt het nog voor dat, ondanks dat de sluitingsdatum duidelijk vermeld staat, mensen toch nog te laat zijn met inschrijven.
Let er ook op dat je alle voorwaarden goed leest, zoals bijvoorbeeld wanneer je je informatie toegestuurd krijgt of dat je het wellicht ter plekke moet ophalen, of hoe de betaling voor de inschrijving van het evenement precies werkt.
Eten en drinken
Iedereen heeft natuurlijk een voorkeur voor wat hij of zij meeneemt aan eten en drinken en wanneer je de meegebrachte waar nuttigt. Veel wandelevenementen zorgen ervoor dat je op bepaalde punten kunt rusten en bij kunt tanken met wat te eten en te drinken. Toch is het handig om zelf ook het een en ander mee te nemen voor onderweg, met name water. Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon, maar wij raden aan om tijdens de wandeling regelmatig even te drinken. Niet zo gek op water? Neem dan wat gezonde vruchtensap mee! Voor eten geldt hetzelfde; hoeveel je eet ligt aan de persoon. Maar dat je blijft eten is een absolute must. Wat fruit, een boterham, een krentenbol, koekjes: we rekenen het allemaal goed.
Denk aan je conditie!
Voor alle wandelaars, of eigenlijk iedereen die zorg draagt voor zijn of haar lichaam, is conditie bijzonder belangrijk. Zonder conditie kan je niet meedoen aan een wandeltocht en neem je tevens onnodige risico’s voor je gezondheid. Zeker als je voor het eerst aan een wandeltocht mee gaat doen moet je weten of je mee kunt komen. Op verschillende websites en apps kan je gebruik maken van een wandelschema om je conditie op te bouwen. Volg de instructies en dagindelingen en voor je het weet loop je alvast de kilometers die nodig zijn voor de grote dag!
Check, check, dubbelcheck
Naast je conditie en de voorbereidingen voor je uitrusting is het handig om alles uiterlijk de avond van tevoren klaar te leggen. Op die manier hoef je je de volgende ochtend niet te haasten, is de kans dat je iets vergeet kleiner en kan je iets langer in bed blijven liggen. Heb je al gecheckt of het evenement een app heeft? Vaak kan je op deze app het parcours alvast verkennen, bekijk waar de rustpunten zijn, waar je wat te eten en te drinken kunt halen, waar de toiletten zich bevinden en waar je de EHBO posten kunt vinden. Kijk ook de avond van tevoren nog even op de website of Facebookpagina van het evenement zodat je op de hoogte bent van alle laatste nieuwtjes en eventuele wijzigingen.
Ook niet te vergeten: EHBO
Het kan altijd gebeuren dat je tijdens de tocht een blaar oploopt of struikelt. Natuurlijk kan je geen hele apotheek meenemen in je tas, maar neem voor de zekerheid een pakje pleisters, wat verband en een pincet mee. Wanneer de wandeling in een bosrijke omgeving is doe je er ook goed aan om een tekenpen in je EHBO setje te doen zodat je een teek meteen veilig kunt verwijderen zodra je ‘m ziet.
Draag gepaste kleding en schoenen
Logisch. Toch? Nog niet helemaal, blijkt uit de praktijk. Schoenen kopen om stevige wandeltochten mee te maken doe je niet zomaar. Ze moeten passen en je moet zeker weten dat het model schoen bij jouw voet en looppas past. Grisport schoenen zijn door wandelaars voor wandelaars gemaakt, hierbij maken we gebruik van de laatste technieken op het gebied van de wandelsport. Door de goede afwikkeling van onze schoenen tezamen met de goede demping word je al een eind op weg geholpen. Maar ons advies blijft: ga naar de speciaalzaak en pas hier een aantal schoenen, loop er even mee en beslis dan welke je gaat kopen.
Kleding moet licht en luchtig zijn voor een goede voorjaarsdag. Daar het voorjaar nogal eens kan verschillen per uur is het handig om in lagen te kleden, zo kan je kleding aan- of uittrekken wanneer je het koud of warm krijgt. Ook een extra paar sokken in je rugzak stoppen is helemaal geen slecht idee.