Naar menu

Kies jouw collectie

Wandelen tijdens je werkdag

Weet je het nog: volle kantoren, lunchen met collega’s, de vrijdagmiddagborrel en de file naar het werk. Sinds een jaar is ons werkende leven verplaatst naar de zolder-, werk- of woonkamer. Het bespaart tijd om niet naar en van kantoor te gaan, maar er is een grote kans dat jij veel meer stil zit dan toen je op je werk was. Daarom adviseren wij: ga wandelen tijdens je werkdag!

Er zijn diverse voordelen te benoemen van het thuiswerken, met bovenal natuurlijk het gezondheidsaspect in de Corona-pandemie. Uit onderzoek van TNO  blijkt bovendien dat bijna 1 op de 4 werknemers aangeeft na de COVID-19 pandemie grotendeels vanuit huis te willen werken. Maar de keerzijde van de medaille: bij het thuiswerken gaan een aantal dingen door elkaar lopen. Je bent aan het werk in je privésituatie waar je normaal gesproken je vrijetijd besteedt, je mist het sociale contact met je collega’s en je beweegt minder.

Start in de ochtend

Het is een ideale start van de dag. Nog voor je werkdag begint, loop je een rondje door de buurt. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd, waardoor je organen meer zuurstof krijgen en de afvalstoffen in je lichaam worden opgeruimd. Ook zorgt de wandeling ervoor dat je spieren loskomen, alvorens je achter je computer kruipt. Daarbij heeft het mentaal gezien zijn voordelen. Als je doet alsof je naar je werk gaat, start je je dag productiever.

Van ijsberen naar blokje om

Je gaat van de ene videocall naar de andere Teams meeting, toch fijn om die collega even te zien op beeld. Maar onbewust blijf je dus de hele tijd op je stoel zitten. Heb je dagelijkse video-afspraken? Zet de app dan op je (werk)telefoon om tijdens je wandeling mee te luisteren. Als je regelmatig belafspraken hebt, ken je het vast dat je automatisch gaat ijsberen. Logisch, want de ruimte was te klein om aan één stuk door te lopen. Stap naar buiten zodra je telefoongesprek begint, dan heb je zo weer een rondje te pakken.

Walking lunch

Herinner je het speelkwartier van vroeger nog? Even naar buiten, de lesstof laten voor wat het is en een frisse neus halen. Zo’n break is nodig om nieuwe energie en inspiratie op te doen. Bovendien: de beste ideeën krijg je niet achter je bureau, maar tijdens de afwas, onder de douche of tijdens een lunchwandeling. Maak er een vaste gewoonte van om een kwartier tot half uur te gaan wandelen. Varieer ook in routes, of loop je vaste rondje in de andere richting.

Vind je het moeilijk om van je bureaustoel op te staan? Download dan de Ommetje-app of gebruik een stappenteller. Het werkt als een extra motivatie en je ziet precies hoeveel je al gewandeld hebt, of eigenlijk nog een rondje extra zou moeten lopen om de 10.000 stappen te behalen.

Sluit je werkdag goed af

Einde van de werkdag: je computer gaat uit, maar jij staat nog aan. Ook dan is wandelen ideaal om je werkdag af te sluiten. Ruim eerst je werkplek goed op, alle tabbladen dicht, papieren en notitieboekjes aan de kant, laptop dicht en de koffiekoppen naar de keuken. Zo zet je een duidelijke punt achter het ‘werk-deel’. Trek nog een keer je wandelschoenen aan voor een wandeling waarin je voor jezelf één ding benoemt dat goed ging en iets dat minder goed ging. Welk aandeel heb je in beide? Zo sluit je je werkdag efficiënt af en denk je er in de avond minder over na.