Naar menu

Kies jouw collectie

Wandeletiquette: zoals het hoort!

Begin bij jezelf: Genieten van de natuur is iets wat wij bij Grisport graag doen. Hop, de schoenen aantrekken en het bos, duin, strand, of zelfs de bergen in! Waar we zijn maakt niet uit, wat wel uitmaakt is hoe wij met elkaar én met de natuur omgaan! Wist jij dat er universele voorrangsregels zijn voor iedereen die gebruik maakt van paden in de natuur? Niet iedereen heeft kaas gegeten van regels en etiquette, maar zoals een groots zanger ooit zei: ‘I’m starting with the man in the mirror’.

Hello…..?

Jezelf een high five geven in het openbaar komt nog minder suf over dan een onbeantwoorde begroeting. Toch is beleefdheid niet de enige reden om elkaar even te begroeten. Voordat je een ander inhaalt of tegemoet loopt is het verstandig om elkaar even op de hoogte stellen van elkaars aanwezigheid. Ga je iemand inhalen? Doe dit dan zoals je het op de fiets of met de auto ook doet: links.

Het achterlaten van troep

Plastic, papier, en andere troep: het is geen moeite om bij je te houden en later in de prullenbak te gooien. Het is jammer om onderweg vuilnis en rotzooi tegen te komen wat door de mens is achtergelaten. Gelukkig zamelen steeds meer wandelaars troep in die zij tegenkomen op wandeling. Ook jij kunt hier eenvoudig aan meedoen door een tas mee te nemen en vuil onderweg in te zamelen. Een nobele actie die zeker applaus verdient, dus bij deze aan alle helden die onze natuur schoonmaken: chapeau!

Het gebaande pad is er om op te blijven

We voelen de vrijheid van de natuur en voeren het graag door in onze acties. Die verbondenheid met de natuur is iets wat wij bij Grisport graag zien en zelf ook voelen in alle aspecten van onze levens. Toch is het in Nederland niet overal toegestaan om zomaar het pad te verlaten, sterker nog, tenzij aangegeven is het in de meeste natuurgebieden verboden.

In andere landen zijn er minder regels omtrent het verlaten van het pad, maar verwacht men wel verantwoordelijkheid van de wandelaars. Kijk uit waar je loopt en verstoor de bosbewoners, plant en dier, niet. Dat is de vuistregel. Ben je in het buitenland en wil je echt het pad verlaten? Doe dat dan voorzichtig en zorg ervoor dat je de omgeving goed kent. De natuur kan erg verraderlijk zijn, en hard vallen is het laatste wat je zou willen op een mooie wandeldag.

Ruiters

Voor de meeste paardenmensen gaat er niets boven een rit door de natuur! Ondanks dat je mag verwachten van ruiters dat zij hun paard onder controle hebben, is het verstandig om ze rustig te benaderen en aan de kant te gaan. Ruiters moeten wandelaars altijd stapvoets passeren en andersom ook. Lijkt een paard nerveus of angstig? Stop en volg de aanwijzingen van de ruiter op, zij kennen hun dier het beste en weten waar deze op reageert. Ben je bang voor paarden? Blijf rustig, maak geen gekke bewegingen, en ga zeker niet rennen.

Sharing is caring

In Nederland zijn we best verwend met onze ‘eigen‘ paden. Wandelaars hebben de wandelpaden, fietsers hebben de fietspaden en ruiters hebben de ruiterpaden. In het buitenland zijn bospaden beschikbaar voor iedereen, daarom zou je elkaar tegen kunnen komen op verschillende momenten. Ook in Nederland kan het soms gebeuren dat je elkaar onverwacht treft. Daarom is het handig om te weten wat je moet doen in welke situatie.

Honden

Op Grisport wandelaars na, zijn honden de allergrootste natuurliefhebbers! Als baasje kan je de standaard etiquette aanhouden: is een andere hond aangelijnd, dan gaat jouw hond ook aan de lijn. Mag je hond ergens niet los? Dan blijft ‘ie aangelijnd. Loslopen is vooral in het buitenland op eigen risico. In veel landen hebben boswachters het recht om drastische maatregelen te nemen wanneer zij een hond achter wild aan zien gaan! Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus weet je niet zeker hoe jouw hond reageert op wild? Laat deze dan aangelijnd en speel op safe.

Mountainbikers

Met name in het buitenland zijn de paden bij uitstek geschikt voor deze daredevils! De meeste mountainbikers remmen af wanneer zij anderen tegenkomen om ongelukken te voorkomen. Zo hoort het natuurlijk ook gewoon. Kom je een mountainbiker tegen? Stap aan de kant zodat de hij of zij niet in z’n geheel hoeft te stoppen of af te stappen. Probeer de verkeersregels te hanteren zoals je ze op de fiets of in de auto zou hanteren: Blijf rechts, passeer links.

Grote grazers

Ondanks dat ze met hun fluffy vacht schattig overkomen, is voorzichtigheid geboden. Voeren en aaien is uit den boze, het blijven wilde dieren die hun eigen eten prima kunnen vinden. Kom je ze tegen? Ga met een ruime bocht om ze heen en laat ze met rust. Vaak is de omheining voorzien van veeroosters dus kunnen ze niet weg. Op sommige plaatsen heb je toegangspoorten wanneer je het gebied binnengaat of verlaat, deze houden de grote grazers binnen hun eigen leefomgeving. Vergeet dus niet om deze poorten achter je te sluiten!

En dan nog tot slot: weet je het niet meer? Of is het overduidelijk dat een gebruiker van hetzelfde pad het even niet meer weet? Adem een paar keer diep in en uit en behandel de ander zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.