Wandeltips: deel de sport met anderen
Baal jij er soms van dat je die ene vriend of vriendin maar niet aan het wandelen weet te krijgen? Soms hebben mensen even een extra duwtje in de rug nodig, helemaal als ze niet zo goed weten waar (en hoe) ze precies moeten beginnen. En nu we allemaal toch verplicht een tandje lager moeten leven, is dit bij uitstek de kans om hem of haar daarbij te helpen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij om anderen (of misschien jezelf) een goede start te geven met de wandelsport en om daarna gemotiveerd te blijven.
Wandelen is goed voor iedereen
Het is voor jou geen geheim meer dat de natuur goed voor je is. Maar het is niet alleen de frisse lucht die ervoor zorgt dat je je goed voelt. In de natuur lopen omringd door groen en de geuren van buiten hebben een bewezen therapeutisch effect. In Zweden wordt wandelen zelfs voorgeschreven als therapie bij stress. Ze noemen het dan ook ‘Green Therapy’. Ook het ritmische bewegen van wandelen werkt als een soort meditatie, de repetitieve beweging van stappen maken zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken, waardoor het minder moeite kost om in het nu te leven.
Een sportieve bezigheid
Het heet tenslotte niet voor niets wandelsport, en niet wandelhobby! Terwijl je geniet van wat je om je heen ziet leg je al snel meerdere kilometers af. Bij een tempo van 6,5 kilometer per uur verbrand je al snel 70 calorieën per uur, dus is wandelen ook nog eens ideaal middel om je conditie op te bouwen en te werken aan een gezond lichaam. Er zijn meerdere apps beschikbaar, zoals Strava, die je wandelroutes registreren en je aan het eind van de wandeling kunnen vertellen hoeveel kilometer je precies hebt gelopen en op welke snelheid. Meer weten over wandelen met een GPS op je mobiel? We schreven er al eerder een artikel over. Je leest deze hier.
De uitrusting is simpel
Een voordeel van wandelen is dat er geen uniform uitrusting is die je nodig hebt om op pad te gaan, ongeacht of je een ervaren wandelaar bent of niet. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een goed paar schoenen hebt welke geschikt zijn voor de wandelingen die je voor ogen hebt. Ga je vooral blokjes om wandelen op verhard of licht onverhard terrein, of heb je bergwandelingen op grote hoogtes als doel? Voor alle soorten ondergrond zijn schoenen beschikbaar. Laat je dus goed informeren én adviseren over wat je nodig hebt. Wat kleding betreft is goed ademende kleding afgestemd op het weertype ook belangrijk voor het comfort tijdens je wandeling.
Sharing is caring
Onze natuur is er om samen te delen, daarom is het extra mooi als je anderen laat meegenieten van wandelroutes die je hebt ontdekt. Stem van tevoren af met je wandel-buddy wat voor route jullie gaan wandelen. Wordt het een lange route of houden we het kort vandaag? En kiezen we voor een kuitenbijter of gaan we voor een platte ondergrond? Als je dit van tevoren met elkaar afspreekt voorkom je teleurstellingen, helemaal als je wandel-buddy nog niet zo ervaren is! Ook kan je op deze manier al van voorpret genieten: kies samen een wandelgebied uit en stippel een mooie route uit langs alle plekken die jullie graag willen zien! Inspiratie nodig voor een mooie wandelroute? Bekijk hier de populairste wandelroutes per provincie.
Heb jij ook een goede wandeltip? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina of Instagram.
Wandelschoenen voor licht onverhard terrein
Voor wandelen over verhard of licht onverhard terrein (zoals het vlakke Nederlandse landschap) kies je voor een wandelschoen uit de categorie A. Doordat ze licht en soepel zijn, zijn ze ideaal voor wandelevenementen, stedentrips, of een mooie bos- of strandwandeling. Ook zijn ze perfect voor een blokje om tijdens je dagelijkse wandeling. Bekijk ook onze complete Walking collectie.