Naar menu

Kies jouw collectie

Wat is geschikte wandelkleding in het najaar?

De bladeren kleuren langzaamaan bruin en de temperaturen dalen steeds verder. Het najaar is duidelijk begonnen. Dat de juiste wandelschoenen essentieel zijn tijdens een wandeling, is al bekend. Maar wist je dat de juiste kleding jouw wandeling nog aangenamer maken? Wij vertellen je hoe jij je het beste kleedt tijdens de herfst- en winterwandelingen!

Warme voeten

Als je voeten warm zijn, dan volgt de rest van je lichaam vanzelf. Koude voeten kunnen, naast erg vervelend, zelfs pijnlijk aanvoelen. Hoe voorkom je die koude voeten? Zorg er altijd voor je dat met droge sokken in de wandelschoenen stapt. Daarbij is het belangrijk om wandelschoenen te kiezen die ook waterdicht zijn, zodat je sokken ook droog blijven. Daarnaast is de keuze van je sokken ook belangrijk. Je voorkeur gaat waarschijnlijk uit naar een lekkere dikke sok, maar let wel op dat de sokken niet té dik zijn. Dit kan zorgen voor knellingen, waardoor je voeten juist kouder worden.

Het drielagensysteem

Misschien is de term ‘het drielagensysteem’ je al bekend. Veel wandelaars kleden zich volgens dit systeem om warm te blijven bij de koudere temperaturen. Kies voor een juiste onder-, tussen- en bovenlaag en jij kan elke temperatuur aan. De lagen hebben de volgende functies:

Hoe kleed je je volgens die lagen?

De onderlaag

Een juiste onderlaag zorgt ervoor dat (transpiratie)vocht wordt opgenomen, waardoor je lichaam droog en dus warm blijft. De onderlaag moet goed aansluiten op je lichaam. Kleding van polyester of polypropyleen zijn hiervoor geschikte keuzes. Daarbij is het belangrijk dat je voor kleding kiest dat comfortabel zit. De andere lagen komen namelijk over deze laag heen.

De tussenlaag

Waar het bij de onderlaag belangrijk is dat de laag goed aansluit om het lichaam, zorg je bij de tussenlaag juist dat de kleding losjes zit. Door de extra lucht tussen de lagen werkt de isolatiefunctie beter. Kies voor een natuurlijke isolatielaag van dons of wol, of voor een synthetische isolatielaag van fleece of polyester. Om zoveel mogelijk warmte vast te houden is het verstandig om kleding zonder rits te kiezen. Hierdoor kan namelijk de warmte ontsnappen.

De bovenlaag

De bovenlaag zorgt ervoor dat je andere lagen droog blijven. Het is dus goed om voor een waterdichte, maar ademende laag te kiezen. Een andere eigenschap van de bovenlaag is ventilatie. Dit zorgt ervoor dat je het nooit té warm zal krijgen. Kies als bovenlaag een variant van een shell jas.