Naar menu

Kies jouw collectie

Wild spotten

Tijdens je wandeling in aanraking komen met lokale bosbewoners zoals vossen, reeën, of everzwijnen blijft een speciale aangelegenheid. Je voelt je niet alleen echt buiten, je staat voor zolang het duurt ook letterlijk oog in oog met de natuur. Het ironische is dat deze situaties zich vaak voordoen op momenten dat je er eigenlijk niet naar op zoek bent. En dan het moment waarop je speciaal de deur uit gaat met het idee om wild te gaan spotten zal je net zien: in geen velden of wegen te bekennen! Ook al kunnen we succes niet garanderen, wij geven je graag tips om je als een ware Freek Vonk op expeditie te laten gaan!

In de Benelux zijn er veel verschillende diersoorten die in de bossen wonen. Naast allerlei vogelsoorten zijn de meest gespotte dieren reeën, vossen en everzwijnen. Het leefgebied van deze dieren bestaat uit bos en heide waar ze in alle rust eten zoeken. Daarom is het belangrijk om altijd te onthouden dat, hoe graag je ook dichterbij wilt komen, het niet de bedoeling is om wild te verstoren. Wanneer ze op de vlucht slaan kunnen ze zichzelf en anderen in gevaar brengen, blijf daarom altijd op een ruime afstand om te observeren. Tip: neem een verrekijker mee als je de dieren graag beter wilt bestuderen!

Tips voor onderweg

Voordat je op pad gaat moet je met twee dingen rekening houden: je outfit en je route. Door middel van felle kleding ben je vanaf een grote afstand zichtbaar, probeer daarom natuurlijke kleuren zoals bruin of donkergroen te dragen zodat je minder opvalt. Ook de route is van belang, dit heeft te maken met de windrichting. Pas je route zo aan dat je met de wind in je gezicht loopt en jezelf zodoende niet verraad. De meeste bosbewoners hebben namelijk een enorm scherp reukvermogen en merken het meteen wanneer er mensen in de buurt zijn.

Je zou denken dat je middenin het bos de meeste kans maakt om iets te zien, echter is dit vaak niet het geval. Diep in de bossen kunnen dieren zich eenvoudig verschuilen, maar vaak kunnen ze hier geen eten vinden, waardoor ze zich naar de bosrand begeven. Ook kunnen zij jou prima zien, maar zijn ze voor het menselijk oog onzichtbaar door hun schutkleuren. Als je op zoek gaat naar een locatie om te observeren, zoek dan een bosrand op die ver weg is gelegen vanaf de bewoonde wereld en het liefst enigszins verscholen ligt zoals bijvoorbeeld een inham van een in een bos gelegen weiland of stuk heide. Ben je specifiek naar everzwijnen op zoek? Ga dan op zoek naar wroetplaatsen, dit zijn stukken omgewoelde grond en een overduidelijk teken dat er everzwijnen in de buurt zijn, of waren.

De beste tijden om op pad te gaan voor een ronde wild spotten is in de ochtend- of avondschemer. Dit zijn momenten waarop het over het algemeen rustig is en dieren zich veilig genoeg voelen om hun schuilplaatsen te verlaten. Is het lekker weer? Kleed je goed aan, neem gezellig een dekentje mee en ga er goed voor zitten. Bekijk je omgeving en observeer alles om je heen, wees zo stil mogelijk en wie weet heb je succes!